Afacerea „Latrinele lui Tăriceanu” a lăsat în bugetul României o dâră urât mirositoare

  • Anual, peste 200.000 de elevi din România, majoritatea aflaţi în şcolile din mediul rural, sunt nevoiţi să folosească „toaletele primitive”, ridicate impropriu, în fundul curţii cum se zice în popor.
  • Sute de astfel de aşa-zise grupuri sanitare au fost finanţate şi construite între 2006 şi 2008 sub semnătura liberalului Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci prim-ministru al României, şi au costat fiecare în parte între 40.000 şi 100.000 de euro.
  • Timp de zece ani, peste două milioane de elevi au fost nevoiţi să suporte condiţiile mizere rezultate din Afacerea „Latrinele lui Tăriceanu”.
  • În prezent, Tăriceanu guvernează din nou România, (împreună cu infractorul Liviu Dragnea), şi visează să ajungă preşedintele ţării.

Exclusivitate! Ziarul Telegraf-expres prezintă opiniei publice un set de fotografii cu hârdaiele la preţ de lux construite în curtea şcolilor pe timpul guvernării Tăriceanu. Astfel de construcţii insalubre, neîncălzite, majoritatea fără apă, fără canalizare, fără curent electric, unele chiar din placaj, au fost plătite cu sume exorbitante: între 40.000 şi 100.000 de euro per bucată. (vezi galeria foto)

Afacerea „Latrinele lui Tăriceanu” se prezintă ca un mecanism financiar clasic de sifonare a banilor publici. În calitatea sa de prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu a semnat mai multe Hotărâri de Guvern prin care se finanţau construirea a sute de grupuri sanitare, majoritatea amplasate în curtea şcolilor din mediul rural. Programul a fost derulat prin Inspectoratele Şcolare Judeţene, la conducerea cărora se aflau şefi slugarnici numiţi politic de PNL.

Un WC şcolar sub brandul „Tăriceanu” costă cât construcţia unei vile

Astfel, realizarea grupurilor sanitare a fost contractată, cel mai adesea, cu firmele de partid, banii circulând, în special, spre oamenii de casă ai PNL şi PDL.

De aceea, nu mai e de mirare că pentru fiecare dintre WC-urile primitive, denumite generic „Latrinele lui Tăriceanu”, s-au decontat sume cuprinse între 40.000 şi 100.000 de euro.

Aşa s-a ajuns ca ridicarea unei latrine şubrede şi insalubre să coste şi 2000 euro/metru pătrat, cât la o construcţie de superlux.

Pe această schemă financiară, în perioada 2006-2008 s-au construit în România sute de astfel de „Latrine Tăriceanu”. Ele au lasat în bugetul României dâre urât mirositoare. Unele mai „tăriceanu”, altele mai „moliceanu”.

De altfel, pentru că de 30 de ani banii se tot fură de către cei din clasa politică, s-a ajuns ca în România 30% din numărul total al şcolilor să aibă WC-urile în curte. Mai exact, sunt 2418 de unităţi şcolare primitive. Iată, mai jos, o listă cu situaţia fiecarui judeţ în parte.

 

Poate vrei să citeşti şi...